Nöjen

Edinburghs teater- och festivalkultur är två av stadens främsta stoltheter. Utbudet av nöjesinrättningar, konserthallar och teatrar är stort. Här finns också underhållning i form av nöjesparker och museer, dansklubbar och stand up-komedi.

Nöjesparker

Det finns flera nöjesparker i Edinburgh. En del ligger utanför staden, och kräver kanske lite mer planering för att åka till, men är väl värda ett besök för hela familjen. En timmes bilfärd bort från Edinburgh ligger Blair Drummond, en safaripark med mängder av djur och äventyrsaktiviteter. Åker du tåg är den närmsta stationen Stirling. Vill du inte lämna staden kan du besöka Gold Rush Amusements på 44 Niddrie Mains Road eller under vintertid – Winter Wonderland på 25 Greenside Place.

Nattliv

En stor andel invånare i åldersgruppen 16-24 har gett upphov till ett sprudlande nattliv i Edinburgh. Här finns tvättäkta dansklubbar, trendiga barer, livemusikställen och stand-up-klubbar. En riktig partycentral är Bongo Club på 37 Holyrood Road. Musiken varierar efter klubbens olika temakvällar, och på dagtid kan du gå hit för att se på utställningar eller ta en fika. Ett klockrent jazzhak hittar du på Henry’s Cellar Bar på 8 Morrison Street. I den vaxljusbelysta källaren spelas både traditionell och modern jazz och mysfaktorn är hög.

Stand up-komedi

Är du ute efter ett gott skratt är The Stand Comedy Club på 5 York Place ett självklart val. Här uppträder flera av Storbritanniens bästa stand up-komiker och gästerna kan äta middag under föreställningarna. Fler stand up-klubbar i staden är Bedlam Theatre, Cruz, Jekyll and Hyde, Pleasance och Edinburgh Playhouse.

Teater och konsert

Förutom alla sina festivaler är Edinburgh känt för sin teaterscen. De mest välbesökta teaterinrättningarna är Bedlam Theatre, Church Hill Theatre och King’s Theatre. Den främsta arenan för klassisk musik är Usher Hall. Här spelar även artister från populärmusikvärlden. Andra populära konserthus är The Hub, Assembly Room och Queen’s Hall.

Sport

Fotbollsfantasten har mycket att utforska i Edinburgh. Staden har två professionella fotbollsklubbar, Heart of Midlothian FC och Hibernian FC, även kända som Hearts och Hibs. Båda klubbarnas representationslag spelar i Scottish Premier League, och matcherna är oftast välbesökta av lokala entusiaster. Du kan boka biljetter på lagens respektive hemsidor.

Shopping

Edinburgh är en välutrustad stad när det kommer till shopping. Välj och vraka på de stora shoppinggatorna, ströva runt i gallerior eller fynda på second hand-marknaden.

Shoppinggator

De två största shoppinggatorna i Edinburgh är Prices Street och George Street. Den förstnämnda ligger mellan Old Town och New Town. Här hittar du internationella butikskedjor så som H&M, Virgin och GAP. På George Street hittar du lite mer exklusiva butiker, uppblandade med trendiga barer.

Varuhus

Bland Edinburghs köpcentrum och gallerior är det framför allt Harvey Nichols och Jenners som utmärker sig. Harvey Nichols ligger på 30-34 St Andrew Square och består av fem fullspäckade våningar av lyxshopping. Här hittar du kläder, väskor, smink och skor. Varuhuset Jenners är en minst sagt storslagen inrättning. Här har människorna handlat allt från köksredskap till souvenirer sedan 1839. Jenners är väl värt ett besök bara för sin vackra interiör.

Second hand

Tack vare Storbritanniens långa tradition av välgörenhetsarbete finns det mängder av billiga second hand-butiker i Edinburgh. De flesta av dessa butiker är koncentrerade till Nicholson Street, Easter Road och Raeburn Place.