Om Edinburgh

Skottlands anrika huvudstad Edinburgh är en charmerande plats, full av kiltar, säckpipemusik och vackra sandstensbyggnader. Det kulliga landskapet bjuder på många chanser till vykortsvackra utsikter, och den gamla delen av staden kryllar av spännande gränder.

Historia

Edinburgh har varit bebott ungefär sedan 850-talet före Kristus. På 500-talet var vissa områden av Skottland koloniserade av England, och det var då staden fick sitt namn efter kung Edwin av Northumberland som byggde en borg i staden. Under en gynnsam tillväxtperiod under 1700- och 1800-talen byggdes mängder av mäktiga, georgianska byggnader. Många av dem finns bevarade än i dag. Edinburgh räknas i dag som en av Storbritanniens bästa städer att bo i tack vare det rika kulturlivet, den låga kriminaliteten och den högutbildade befolkningen.

Invånarna

Ungefär 435 000 invånare bor i Edinburghs centralområde. Med omnejd räknat blir siffran ungefär 457 000, varav något fler än kvinnor. Staden har ett högre antal människor i åldrarna 16-24 än resten av Skottland, vilket färgat av sig på stadens kultur- och nattliv. Den största delen av befolkningen är infödda i staden. Av Edinburghs 22 procent invandrare kommer ungefär 12 procent från England.